Plán práce
koordinátora projektu Škola podporujúca zdravie na školský rok 2025/2026
Členovia koordinačnej skupiny:
- školská koordinátorka: Ing. Darina Kováčová
- žiaci v spolupráci
V tomto školskom roku budeme pokračovať v tradícii. Pozornosť chceme upriamiť na zvyšovanie kultúry zdravia a správneho prístupu k zdravému životnému štýlu.
Chceme šíriť zdravotnú osvetu a zvyšovať vedomostnú úroveň žiakov v oblasti podpory zdravia
Zorganizujeme v spolupráci so žiakmi niektoré aktivity a pravidelne budeme cez školský rozhlas informovať o škodlivých a vedľajších účinkoch nelegálnych a iných zdraviu škodlivých látok.
Vyhlásené dni WHO využijeme na podporu našich cieľov: Prvoradou úlohou ostáva maximálne viesť žiakov k zdravému životnému štýlu ako a propagovať správnu životosprávu prostredníctvom rôznych akcií, ktoré nás čakajú v tomto šk. roku.
Pozornosť sústredíme aj časť environmentálnej výchovy – vážiť si prostredie, v ktorom sa žiaci pohybujú, chrániť životné prostredie, zabezpečovať separovanie odpadu a i.
Našou úlohou na úvod šk. roka bude :
- Pripomenúť si Medzinárodný deň čokolády– určený podľa kalendára na, privítanie žiakov
T: 13.september Z: Kováčová
- Žiakom a zamestnancom pripomínať význam, zdravých potravín, potravinovú bezpečnosť a zvyšovať povedomie v oblasti označovania potravín, uprednostňovať slovenské výrobky! T: 2x ročne Z: Kováčová, vyučujúci na tried. hodinách
- Na uvedené akcie budeme naďalej využívať „kútik zdravej školy,” na propagáciu zdravého životného štýlu počas prestávok. Ponúkať budeme žiakom zeleninu i zdravé ovocie, cereálie aj iné zdravé potraviny, zapojením sa do kampane „Odstráň obezitu“ a aktuálnych výziev.
T: situačne Z: Kováčová, žiaci
- Deň jabĺk – pre žiakov i zamestnancov školy: párny a nepárny týždeň.
T: október Z: Kováčová - V rámci národného programu prevencie obezity uskutočníme Dni zdravej výživy – aktivity pre žiakov na teoretickom vyučovaní, s odporúčaním zvýšenia konzumácie ovocia a zeleniny.
T: december 2025, apríl 2026 Z: Kováčová , žiaci - Mlieko a mliečne výrobky v našej výžive, upozorniť na potravinovú bezpečnosť a zvýšiť povedomie v oblasti označovania potravín.
T: február Z: Kováčová + žiaci
- DEŇ VODY – aktivity v kútiku zdravej školy, odporučiť v školách pre pitný režim pitnú vodu z vodovodu alebo iné vhodné zdroje pitnej vody. Upozorniť na obmedzenie pitia alkoholu ako i škodlivých aj nealkoholických sladených nápojov.
T: 18. – 22. marecZ: Kováčová + žiaci
- Dôsledným dodržiavaním dozorov počas prestávok, neustále zamedzovať fajčeniu, prípadne iným závislostiam v priestoroch školy, v súlade.so zameraním sa na prevenciu proti fajčeniu
T: trvale Z: všetci vyučujúci
Sústredíme sa aj na:
– rozvíjanie participácie študentov na ochrane životného prostredia a svojho okolia
– vybudovanie návykov k šetreniu energií, vody, prírodných zdrojov
ZÁVER
Zdravie „je spojené s fyzickou, sociálnou i duchovnou stránkou bytia každého človeka, ako ajs udržiavaním príjemného prostredia, v ktorom sa žiaci pohybujú.“
Bratislava 03. 09. 2025
Vypracovala Ing. Darina Kováčová, koordinátorka „Školy podporujúcej zdravie“.