Vianočné trhy v Budapešti

Tento rok sme sa rozhodli, že si 17. decembra užijeme čarovnú atmosféru vianočných trhov v Budapešti a zároveň aj krásy hlavného mesta Maďarska ako Budínsky hrad, Széchenyiho reťazový most alebo Námestie hrdinov. 47 žiakov z tried 1.MPE, 3.MPT, 2.PRS a 2.TAP si pochutnalo na maďarských opekaných špecialitách a každý z nás si dal jednu šálku vianočného punču či vareného vína. Samozrejme, tí neplnoletí len alcohol-free. 🙂

Vianočný a novoročný trh – patrí medzi desať najkrajších a najväčších vianočných trhov v Európe – koná sa na námestí Vörösmartyho pred kaviarňou Gerbeaud, ktorá sa nachádza v centre Budapešti. Jedinečnosťou tohto trhu je, že ide o vianočný aj novoročný trh a otvorený je aj po vianočných sviatkoch do 31. decembra.

Výnimočným a jedinečným tohto trhu je adventný kalendár v oknách tradičnej cukrárne Gerbeaud. Od 1. až do 24. decembra sa koná denne o 17:00 za zvuku zvonov a hudobného doprovodu slávnostného dychového orchestra otváranie jedného z okienok na adventnom kalendári. Za každým z nich sa skrýva vždy jedno dielo súčasnej maľby, ktoré sprevádza hudba a svetelné efekty.

Celým námestím rozvoniavali medovníky, trdelníky, lángoše, pečené gaštany, pečienky, maďarský guláš či halászlé, varené víno a punč. Mohli sme si vybrať z ponuky 130 výrobcov ľudovoumeleckých predmetov v obnovených drevených domčekoch, ktoré nás lákali vianočným tovarom, remeselníckymi výrobkami.

Z Budapešti sme odchádzali s krásnymi zážitkami a s plným bruchom.

Comments are closed.