Environmentálna exkurzia – spaľovňa odpadov Vlčie Hrdlo Bratislava

Žiaci triedy II.S, I.EchSM a I.SN sme boli na environmentálnej exkurzií v Spaľovni odpadov vo Vlčom hrdle v Bratislave – Spoločnosť OLO. Spoločnosť OLO zabezpečuje pre Bratislavu nielen zber a prepravu komunálneho odpadu, ale aj jeho bezpečné zneškodňovanie. Zamestnanci spoločnosti nás previedli celou prevádzkou a oboznámili nás s celým procesom zneškodňovania odpadu.

Teplo získané pri spaľovaní odpadu sa využíva na výrobu pary, ktorá slúži pre vlastnú spotrebu technológie. Z vyhorených zvyškov odpadu – škvary, vyseparuje feromagnetický materiál (šrot), šrot z neželezných kovov a sklenené črepy. Škvara sa následne dopraví na uskladnenie na riadenej skládke ostatného odpadu. Vyseparované materiály sa predávajú ako druhotná surovina na spracovanie.

V OLO centre – prezentačnej miestnosti spaľovni odpadov sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých a užitočných informácií o ekologickom nakladaní s odpadom. Interaktívnou formou nás zoznámili s tým, ako sa odpad správne triedi a čo všetko sa deje s odpadom od jeho vhodenia do zbernej nádoby – kontajnera, cez triedenie až po energetické využitie.
Exkurzia bola pre nás veľmi podnetná a dala nám dôvod zamyslieť sa nad ochranou životného prostredia.

Comments are closed.