Exkurzia do Mauthausen

Exkurzia do Mauthausen

 

  1. apríl bol pre väčšinu žiakov našej školy bežný vyučovací deň. Pre 45 žiakov z 1. MPT a 2. MPT ale deň začínal výnimočne. Odchádzali sme na pamätné miesto koncentračného tábora Mauthausen v Rakúsku, 20 kilometrov od mesta Linz.

 

Počas druhej svetovej vojny bol koncentračný tábor Mauthausen jeden z najväčších pracovných táborov, bola tu jedna z najväčších úmrtností. Tzv. schody smrti, skala parašutistov, autentické baraky, pece krematória, plynová komora, popravčia miestnosť aj miestnosť mien s menami 81000 osôb zo 40 štátov, ktorí zomreli v tomto tábore smrti, vypovedali o tomto „mieste činu“, o masovom vraždení a ideológii nacizmu. Odhaduje sa, že tu zomrelo až okolo 320-tisíc väzňov.

 

Koncentračný tábor Mauthausen sa nachádzal na úpätí lomu. Vyčerpaní a podvyživení väzni boli nútení dolovať žulu  a prenášať ťažké balvany. S vyše 50 kg nákladom museli prejsť po 186 schodoch smrti. Ťažké balvany im padali z rúk a kotúľali sa dole. Takýmto spôsobom sa spustil domino efekt a väzni za nimi utrpeli zranenia, ktoré boli väčšinou smrteľné.

 

Tábor je dodnes symbolom hrôzy a beštiálneho správania sa k ľuďom, Žiaci počas návštevy v objekte koncentračného tábora živo diskutovali. Pochopili, čoho všetkého je človek schopný. Expozícia bola veľmi pochmúrna, ale poučná. Smútok padol na naše duše. Všetci sme si uctili pamiatku obetí.

 

Česť ich pamiatke!

Comments are closed.