MINISKILLS 2018 – Budapešť

 

MINISKILLS 2018 – Budapešť

 

Súťaž Miniskills, ktorá sa odohrala v dňoch 23. – 25.4.2018 bola generálnou prípravou na prestížnu súťaž európskych remesiel EuroSkills 2018, ktoré sa budú konať 26-28.9 v Budapešti.  Hlavný usporiadateľ, sponzor PPG/Trilak HU zorganizoval na profesionálnej  úrovni priebeh celej súťaže. Zúčastnili sa družstvá z 5 krajín sveta a to : HU, RU, FIN, UK, SK, pričom obsadenie krajín najmä z domáceho Maďarska a Ruska mali účastníkov zo svetových podujatí World Skills. Na oficiálnom otvorení sa zúčastnil sám prezident republiky Viktor Orbán a rôzni ministri za dané rezorty.

 

Za SVK tím sa zúčastnili naši 2 žiaci učebného odboru maliar Peter Nagy a Ján Fatura, pre ktorých to bolo vôbec 1. vystúpenie a príprava na takúto prestížnu súťaž ako Euroskills. Prípravu na túto súťaž zabezpečoval majster OV Alojz Hrdý.

 

Predloha povinnej časti bola všetkým účastníkom zaslaná, aby sa mohli dôkladne pripraviť na dané úlohy. Súťažiaci pracovali každý sám za seba a hodnotili sa kritéria ako presnosť predlohy, presnosť namiešaných farebných odtieňov zložených zo 4 farieb a časovka na danú časť zadania, ktorá mala byť zrealizovaná do 2 hodín.

 

Táto súťaž bola pre našich žiakov obrovskou motiváciou, ktorí tak mali možnosť zmerať si sily so skúsenými účastníkmi  na rôznych medzinárodných úrovniach. Uzavreli sme kontakty s expertami iných krajín a vymenili si informácie a hlavne skúsenosti s prestížnych stretnutí ako Euroskills a Worldskills. Jedno z veľmi zaujímavých stretnutí bolo stretnutie so Sergejom Rybkinom, skúseným expertom z RU, ktorý organizuje rôzne kampy na prípravu významných podujatí. Ďalší ročník Worldkills 2019 sa bude konať v Rusku v Kazani.

Comments are closed.